poniedziałek, 26 marca 2012

Ciasto kukurydziane


Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z: http://www.chleby.info/2011/08/babka-kukurydziana.html


Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)



      Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Następnie cały czas mieszając dodajemy kolejno jajka, obie mąki (osobiście nie przesiewałam ich przez sitko). Mąkę dodajemy stopniowo po dwie łyżki i czekamy aż masa się połączy. Na końcu dosypujemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia i ewentualnie skórkę z cytryny. 
      Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja miała 11 na 30 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w ciepłym piekarniku przez około 20 minut aby trochę ostygło i nie opadło.
      Ciasto nie jest bardzo słodkie, za to lekko wilgotne. Zachowuje świeżość przez około 4 dni.

2 komentarze:

  1. obawiam się że po proszku do pieczenia będę miała problemy jelitowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj może użyć go troszkę mniej niż w przepisie. Nigdy tego nie próbowałam ale z przyjemnością dowiem się czegoś nowego. Polecam także inne przepisy na ciasta niezawierające proszku do pieczenia. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...