Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z: http://www.chleby.info/2011/08/babka-kukurydziana.html
Składniki:
- 100 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mąki kukurydzanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Następnie cały czas mieszając dodajemy kolejno jajka, obie mąki (osobiście nie przesiewałam ich przez sitko). Mąkę dodajemy stopniowo po dwie łyżki i czekamy aż masa się połączy. Na końcu dosypujemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia i ewentualnie skórkę z cytryny.
Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja miała 11 na 30 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w ciepłym piekarniku przez około 20 minut aby trochę ostygło i nie opadło.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, za to lekko wilgotne. Zachowuje świeżość przez około 4 dni.
obawiam się że po proszku do pieczenia będę miała problemy jelitowe
OdpowiedzUsuńSpróbuj może użyć go troszkę mniej niż w przepisie. Nigdy tego nie próbowałam ale z przyjemnością dowiem się czegoś nowego. Polecam także inne przepisy na ciasta niezawierające proszku do pieczenia. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń