czwartek, 13 lutego 2014

Szybkie ciasto z dużymi kawałkami jabłka



Inspiracja: http://notwithoutsalt.com/2012/10/21/chopped-apple-cake/


Składniki:                                                         
   
  • 1, 5  szklanki mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • odrobina olejku waniliowego,
  • 2 średniej wielkości jabłka. 


Wykonanie:
1. Połączyć w robocie kuchennym: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier.
2. Mieszając dodać olej, jajka i odrobinę olejku waniliowego. 
3. Na końcu dosypać duże kawałki obranych i pokrojonych jabłek.
4. Całość delikatnie wymieszać.
5. Przelać ciasto do foremki.
6. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 60 minut. 



2 komentarze:

  1. Lubię jak czuć owoce w cieście. Pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Większe kawałki jabłka są dużo lepiej "odczuwalne" dlatego bez żadnych wyrzutów sumienia można sobie darować krojenie na małe, perfekcyjne cząstki:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...