niedziela, 8 kwietnia 2012

Murzynek oszczędny

Przepis na podstawie książki: B. Woźniak "Czekoladowe rozkosze" Olimp Media, s. 25




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki marmolady lub powideł (dałam marmoladę wieloowocową).






      Pierwszą część ciasta przygotowujemy w rondelku lekko podgrzewając i cały czas mieszając. Do rondelka wsypujemy cukier, cukier waniliowy,  powidła, oraz dolewamy olej i mleko. Mieszając czekamy aż wszystko się rozpuści i stworzy jednolitą masę, następnie zestawiamy z ognia i czekamy aż wystygnie.

W tym czasie jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę z białek.

       Do masy z rondelka dodajemy żółtka i całość mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z dwóch jajek.

       Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto około 45 minut.

       Po ostudzeniu ciasta i wyjęciu z foremki posypujemy cukrem pudrem lub kakaem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...