Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżki marmolady lub powideł (dałam marmoladę wieloowocową).
Pierwszą część ciasta przygotowujemy w rondelku lekko podgrzewając i cały czas mieszając. Do rondelka wsypujemy cukier, cukier waniliowy, powidła, oraz dolewamy olej i mleko. Mieszając czekamy aż wszystko się rozpuści i stworzy jednolitą masę, następnie zestawiamy z ognia i czekamy aż wystygnie.
W tym czasie jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę z białek.
Do masy z rondelka dodajemy żółtka i całość mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z dwóch jajek.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto około 45 minut.
Po ostudzeniu ciasta i wyjęciu z foremki posypujemy cukrem pudrem lub kakaem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz