poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Muffiny z płatkami owsianymi, cynamonem i jabłkiem


Lekko zmodyfikowany przepis z książki Chuck Wiilliams, Kristine Kidd, Wielka Księga Kucharska, Wydawnictwo Publicat, s. 426



Składniki na około 18 muffinek średniej wielkości:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju



      Potrzebujemy dwóch misek. W pierwszej łączymy ze sobą składniki suche, czyli płatki owsiane, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon, w drugiej mokre, czyli mleko i olej.
      Łączymy zawartość obu misek i delikatnie ze sobą mieszamy.
      Następnie napełniamy masą foremki do 3/4 wysokości, dodając po kilka cząstek jabłka do każdego otworu w foremce.
      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...