Lekko zmodyfikowany przepis z książki Chuck Wiilliams, Kristine Kidd, Wielka Księga Kucharska, Wydawnictwo Publicat, s. 426
Składniki na około 18 muffinek średniej wielkości:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 i 1/4 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju
Potrzebujemy dwóch misek. W pierwszej łączymy ze sobą składniki suche, czyli płatki owsiane, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon, w drugiej mokre, czyli mleko i olej.
Łączymy zawartość obu misek i delikatnie ze sobą mieszamy.
Następnie napełniamy masą foremki do 3/4 wysokości, dodając po kilka cząstek jabłka do każdego otworu w foremce.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz